Aminokwasy są to związki stanowiące podstawowy element budowy białek, a co za tym idzie także całego organizmu ludzkiego. Wywierają wpływ na funkcje metaboliczne, a także na wzrost komórek i tkanek. Uczestniczą także w procesach fizjologicznych bezpośrednio powiązanych z wysiłkiem fizycznym, są doskonałym źródłem energii, wpływają pozytywnie na procesy regeneracyjne u sportowców.
Aminokwasy można podzielić na egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować i konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem, oraz aminokwasy endogenne, czyli te, których synteza odbywa się w organizmie. Głównym źródłem aminokwasów w organizmie są białka, czerpane wraz z pokarmem i to zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Białka zwierzęce określane są także jako białka pełnowartościowe, oznacza to, że są one źródłem wszystkich aminokwasów egzogennych, a ich bogatym źródłem są ryby, drób, mleko i jego przetwory. Z kolei białka pochodzenia roślinnego nazywane są białkami niepełnowartościowymi i zawierają albo bardzo małe ilości wszystkich egzogennych aminokwasów albo zawierają tylko ich część.