Choroby przenoszone przez żywność lub znane jako zatrucia pokarmowe mogą być spowodowane przez różne drobnoustroje, takie jak bakterie, grzyby, wirusy i pasożyty. Choroba przenoszona przez żywność jest spowodowana spożyciem skażonej żywności i napojów. Szkodliwe toksyny lub substancje chemiczne obecne w żywności mogą również powodować chorobę przenoszoną przez żywność. Musimy często zapytać, dlaczego i w jaki sposób żywność może być skażona przez bakterie, które na końcu mogą powodować choroby. By to zrozumieć trzeba spojrzeć na charakter żywności i bakterii związanych z tymi chorobami. Bakterie potrzebują konkretnych warunków, aby móc przetrwać. Potrzebne warunki to źródło żywności, poziom kwasowości, temperatura, czas, tlenu i wilgoć. Bakterie potrzebują żywności, aby rosnąć. Podobnie jak inne organizmy żyjące potrzebują żywności, aby wspierało to ich dorastanie. Można je znaleźć w mięsie, rybach, produktach z owoców morza. Te potrawy uważane są za potencjalnie niebezpieczne produkty spożywcze, bowiem stanowią pożywienie dla bakterii.