BCAA to inaczej: L-leucynę, L-izoleucynę i L-walinę. Aminokwasy rozgałęzione uzyskiwane są głównie ze złożonych białek – kazeiny, białka serwatkowego, białka z mleka i białka z mięsa. Jako suplement występują w formie kapsułek lub proszku jako składniki koncentratów białkowych. Aminokwasy stanowią ¼ puli aminokwasów, które budują białka mięśniowe oraz uczestniczą w produkcji alaniny, glutaminy oraz hormonu wzrostu. Aminokwasy te są bardzo ważnym źródłem energii dla pracujących mięśni pod czas treningu, czy uprawiania sportu. Wysokie stężenie BCCA ogranicza wnikanie tryptofanu, do centralnego układu nerwowego. Tryptofan natomiast jest głównym silnikiem serotoniny, hormonu który odpowiada za uczucie zmęczenia senności podczas treningu. BCAA jest naturalnym izolatem rozgałęzionych aminokwasów egzogennych, uzyskany nową technologią, chroni masę mięśniową przed redukcją podczas wysiłku fizycznego zwiększa siłę mięśni. Zalecane dawkowanie grama BCAA na każde 10 gram masy ciała 30 minut przed treningiem oraz bezpośrednio po treningu.